Site “Station”

De Statie van Deurle. Een historische rondgang in een vergeten wijk van Deurle / Sint-Martens-Latem,

Erfgoed Deurle bracht een nieuwe publicatie uit onder eindredactie van dr. Raphaël Van Lerberge. Erfgoed Deurle heeft al een zekere traditie op dit vlak want het is een derde uitgave in een reeks, na de beschrijving van de omgeving van het kasteel Ter Laecke en de wijk De Vierschaar (2019).

De nieuwe uitgave brengt het verhaal van een wijk die groeide en bloeide rond het Station. Dit werd gebouwd in 1848 en verdween in 1970. In die periode ontwikkelde er zich een eigen leefwereld met een specifieke cultuur, eigen ‘figuren’, specifieke verhalen, eigen kunstenaars, een klein handelscentrum. Enkele markante verhalen: ooit zou Hitler gelogeerd hebben in een herenhuis aan het station, maar ook verzetsleider Raphaël Schotte – de De Gaulle van Gent – was zoon van de lokale stationschef. De bloemisten vestigden er een eigen dynastie en werden in de bloempjes gezet door Albert I tijdens een bezoek in 1929. Maar hij had meer aandacht had voor de dochter des huizes dan voor de begonia’s, laat staan voor zijn eega, koningin Elisabeth.

De schuttersgilde ‘De Harlekijnen’ waren meer dan een groep ‘schutters’ want met hun scherts en ironie staken ze de draak met het andere Deurle, dat onlangs nog werd uitvergroot in het programma Latem Leven. Het verhaal van Achiel – thuisslachter–  en Mariette – het naaisterke van Wetteren– leert ons hoe de seksuele revolutie van de jaren ’60 begon in Deurle, met de wespentaille van Marilyn Monroe uitgebeeld in het iconisch Svelta-beeldje als toonbeeld.

Jenny Montigny had daar haar atelier en penseelde er het magistrale schilderij ‘ Le Jardinier’ dat in het Museum voor Schone Kunsten hangt. De figuranten zijn de familieleden van de bloemistenfamilie Corijn, die nog steeds actief is in de wijk.

Deze nieuwe uitgave is naast een leesboek, ook een kijkboek door het opnemen van een 80-tal (onuitgegeven) foto’s die voorzien zijn van een toepasselijk commentaar. De auteur laat zich daarbij verrassen door het detail en het verhaal dat achter elke foto schuilt. Zoals de opmerkelijk inkleuring van de foto van het bezoek van de koning in 1929 dat door het subtiel aanbrengen van de ‘driekleur’ en het aanpassen van de afmetingen een ‘royalistisch’ tintje kreeg. Deze fotoshop-avant-la-lettre is ook een voorbeeld van hoe men toen reeds de geschiedenis kon ‘inkleuren’.

Prijs: € 15

Bestellen:

  1. Door storten van € 15 op rekening van Erfgoed Deurle: BE77 7360 3114 4542 met vermelding van naam en adres
  2. Neem contact op met Mia Van den Heede voor de levering via email: Erfgoed.Deurle@proximus.be met vermelding van naam, adres, telefoonnummer

Enkele uittreksels / illustraties uit het boek:

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close