Herdenking Gaston Martens

gaston martens 4

10 mei 1967. Sterfdatum van de veelzijdige en geliefde toneelschrijver Gaston Martens die in de schaduw van de kerk van Deurle begraven werd. Het was een uitgelezen kans om 50 jaar na datum een aantal activiteiten rond Gaston te organiseren en deze verdienstelijke Deurlenaar te huldigen.
26 april 2017. Lezing en filmvoorstelling in de Vierschaar door André De Poorter. Deze eminente Gaston Martenskenner sleepte ruim 100 enthousiaste aanwezigen mee in zijn verhaal.
10 mei 2017. Bloemenneerlegging. Op deze zomerse avond hielden zowel de schepen van cultuur van Zulte als van Sint-Martens-Latem een zeer gesmaakte toespraak voor opnieuw meer dan 100 enthousiaste toeschouwers. Christ’l Deleuil las een kort fragment voor uit Paradijsvogels terwijl André de Poorter op luimige wijze anekdotes vertelde over de schrijver en toelichting gaf bij de tentoonstelling. Het was genieten, met prachtige muzikale intermezzo’s van accordeonist Rein De Vos en een zachte avondzon die onze hoofden streelde. Tot slot werden we allen uitgenodigd om een bloemenhulde te brengen bij zijn graf. Het was een mooie, serene viering, waarbij zowel Zulte als Deurle fier konden zijn om Gaston in hun midden gehad te hebben.
Gaston Martens was een man die op vele terreinen uitblonk maar in zijn jeugdjaren excelleerde hij in de sport. Hij was een zeer veelzijdig atleet maar vooral verspringen was zijn specialiteit. Hij was niet alleen toneelschrijver maar ook beeldhouwer. Zonder academische opleiding maar met veel raadgevingen zette hij zijn hobby’s verder met prachtige resultaten. De meesten onder ons zullen zich Gaston Martens herinneren als de schrijver van vele volkse toneelstukken. Vooral “Paradijsvogels “ is niet weg te denken uit het collectief geheugen.
De activiteiten in het kader van het Gaston Martens-jaar zijn daarmee nog niet afgelopen. Van donderdag 22 tot en met zondag 25 juni vinden in Zulte talrijke activiteiten plaats rond de figuur van Gaston Martens. Meer info vindt u via volgende website: http://www.gastonmartensarchief.be.
Ook in Latem en Deurle kruist Gaston nog ons pad. Op de kermissen van Latem en Deurle zal toneelvereniging Vrank en Vroom tijdens haar traditionele wagenspel het stuk ‘Kermislieven’ van Gaston Martens spelen. Zeker de moeite waard om te komen kijken!
Kristof Vanden Berghe en Christ’l Deleuil

gaston martens 3gaston martens 2gaston martens 1

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close