De processie van Deurle

De Processie van Deurle
Terugblik op: ‘In de voetsporen van devotie en cultuur van de processie in Deurle”.
Het bezoekersaantal voor de expositie was een echt succes: Om en bij de 1000 geïnteresseerde bezoekers, gespreid over drie weekends, hebben de gekoesterde verwachtingen ruimschoots overtroffen. Met behulp van nog bestaande attributen en fotomateriaal van de processies uit de jaren ’50 en ’60 heeft de werkgroep de processie in zijn geheel kunnen samenstellen. De vakkundige religieuze en historische interpretatie maakte het mogelijk de inhoudelijke betekenis naar boven te brengen. Op basis hiervan kon een tentoonstelling worden opgebouwd die een documentair en interessant beeld vormt van een nostalgisch verleden. De betekenis en het doel van de processie in onze lage landen in het algemeen en in Deurle in het bijzonder werd door Raphaël Van Lerberge grondig en kritisch onderzocht en in zijn historische context geplaatst. Op zijn boeiende lezing ‘Vreemd gaan’ waren 104 aanwezigen. Ruim 200 brochures, zijn ondertussen verkocht. Een paar tientallen exemplaren zijn nog te verkrijgen via ons e-mailadres.
Het opgespoorde foto- en filmmateriaal werd gedigitaliseerd en samengesteld tot een zeer boeiende documentaire. Dit is een uniek naslagwerk dat een levendig beeld vormt van dit vervlogen gebeuren. Op die manier is deze documentatie veilig opgeslagen voor de toekomst.
Een belangrijke en laatste taak bestaat er nu nog in om al het processiemateriaal op een deskundige en professionele wijze op te bergen en te archiveren zodat het voor de toekomst kan worden bewaard. Erfgoed Deurle spant zich in om dit archief te laten consulteren door andere geïnteresseerden of studiegroepen.
Enkele reacties van bezoekers:
 Boeiende getuigenis uit het verleden, mooie herbeleving, mooie herinneringen.
 Creëren van sociaal moment waardoor een spontane interactie ontstaat tussen jong en oud.
 Een prachtig initiatief dat aantoont dat Deurle inderdaad tot “een zeldzame weelde” behoort (Zwalm).
 Neem tijd, ga zitten, loop rond in deze kerk, een prachtige tentoonstelling ontvouwt zich. De processie een levensader van vroeger. Proficiat! ( De Pinte)
 Mooie tentoonstelling en ook de film was uniek en prachtig.
Lea Careel

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close